̽ѡ

Vetenskap till policy på Centrum för hälsokriser

Centrum för hälsokriser verkar för att policyutveckling ska vara grundad i vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi arbetar med det som på engelska kallas science-to-policy; att policy och beslutsfattande ska stödjas av vetenskap och att lärosäten ska ha en roll i att stötta det omgivande samhället innan, under och efter en hälsokris, såväl i Sverige som internationellt. I det samarbetar vi gärna med våra samarbetspartners och i våra nätverk.

Vår utgångspunkt är att i en tid präglad av fler och överlappande hälsokriser, både globalt och i vårt närområde, kan lärosäten bidra med en "fjärde uppgift", med stöd i den forskning, utbildning och samverkan de bedriver. Den ”fjärde uppgiften” behöver definieras ytterligare, men grundar sig i möjligheten att bidra med expertis och erfarenhet, både ö&Բ;och i en pågående äǰ.&Բ;

Vi arbetar med opinionsbildning för att lärosätenas expertis ska tas tillvara och utnyttjas i hälsokriser och som del av totalförsvaret, samt för att vetenskap och beprövad erfarenhet ska både påverka och stödja beslutsfattande och policyutveckling. 

Två män i en tv studio
Vår expertkoordinator Mattias Öberg medverkar i Nyhetsmorgon Foto: n/a

پöԲ

Att samla befintlig och bygga ny expertis, samt att tillgängliggöra sakkunskap och kompetens är en hörnsten i vår verksamhet. Genom att tillgängliggöra vetenskapsbaserad expertis, i form av forskare och andra medarbetare på lärosäten, kan vi både stötta det omgivande samhället i att skapa beredskap, förbättra hanteringen och kunna dra lärdomar av hälsokriser. Samtidigt är expertisförmedling i sig ett opinionsbildande verktyg för att visa upp vikten av lärosätenas uppgift och betydelsen av ett vetenskapsbaserat tillvägagångssätt i relation till hälsokrishantering. 

Vi arbetar löpande med expertförmedling inom alla våra expertområden och inom hälsokriser generellt. Det sker bland annat genom medverkan i media, inspel till statliga utredningar och regeringsuppdrag till myndigheter. 

Vårt samarbete med , kring workshopen Rapid Response Briefs, har lett till att vi nu ingår nu i en referensgrupp för deras arbete att utveckla en process för att ta fram system och format för snabba kunskapsöversikter i en krissituation. SBU fick det i uppgift i sitt regleringsbrev 2025 och där stod det specifikt att det ska ske i samarbete med oss på Centrum för hälsokriser.

Sekondering och personalutlån

Vi sekonderar även expertis tillpågående hälsokriser och för att arbeta med hälsokrisberedskap. Detta gör vi genom våra samarbetspartners som bedriver operativt arbete i hälsokriser världen över. På sidan om våra samarbetspartner kan du läsa mer om hur våra sekonderingar sker just nu. 

På liknande sätt som med sekonderingar, arbetar vi även för att hitta former för personalutlån mellan lärosäten och myndigheter och andra aktörer inom Sverige. Där är vi just nu del av ett pågående arbete på ̽ѡ i dialog med relevanta myndigheter. 

En kvinna står i en talarstol framför en skärm där det står Hälsokrisforum 2024. I förgrunden syns en publik
̽ѡs rektor Annika Östman Wernerson invigningstalar på Hälsokrisforum 2024 Foto: Åsa Svensson

Forum och mötesplatser

Ett verktyg i vårt arbete att både förmedla lärosätenas kompetens och expertis, och att skapa möjligheter för vetenskapsgrundad påverkan på policy och beslutsfattande, är att skapa oberoende forum och mötesplatser för diskussion